ДАЛИ Е МОЖНА ЕДНА ТАКВА РАЗВРСКА

КАТАР ГО ГУБИ МУНДИЈАЛОТ: Шансата ја чекаат Америка и Англија

Како нови кандидати, во случај да им биде одземена организацијата на Катарците, се споменуваат Американците и Англичаните...

објавено: 24 февруари 2018 - 21:40

На почетокот на декември во 2010 година, раководството на ФИФА на состанокот во Цирих и официјално ја објави одлуката дека Катар ја добил организацијата на Светското фудбалско првенство во 2020 година.

А во позадина, на големо се зборува(ше) дека доделувањето на организацијата протекнало во знакот на корупција, а теориите на завери и ден-денеска се доста актуелни. Сепак обвиненијата никогаш не беа потврдени, односно докажани во пракса. Односно не постои ниту еден потврден документ дека катарската федерација подмитила некого, особено не челниците на Светската фудбалска федерација.
Меѓутоа, германските медиуми се распишаа како станува се поочигледно дека Мундијалот сепак нема да се одржи во таа држава на Средниот Исток, сместена на Арапскиот полуостров. Поклопувањата ги потврди и министерот за спорт на Саудиска Арабија, Турки Ал-Ашеики.
Според неговите зборови, пооделни тела на Светската фудбалска федерација повторно ја истражуваат процедурата на доделување на домаќинството, затоа што протекнале најсвежи вести кои упатуваат на тоа за давање на мито на пооделни официјални лица.

Конечната одлука околу домаќинот на Светското првенство во 2022 година ќе биде позната во текот на летните месеци.
Но од друга страна се погласно се зборува дека се подготвени и кандидатите кои би можеле да влетаат како соодветни замени.
Во прв ред тоа се Соединетите американски држави и Англија, кои макар и потајно, се надеваат дека во последен момент би можеле да ја добијат организацијата на овој голем настан кој во прво време беше испланирано да се одржи во текот на зимскиот период.
Односно од 21. ноември до 18. декември 2022 година.

Најново во Меѓународен Фудбал